Автострахування: як уникнути фінансових ризиків

Володіння будь-яким майном пов’язане з ризиками. Проте, якщо враховувати статистику, саме автотранспорт є найпоширенішим джерелом фінансових втрат у порівнянні з іншими видами власності. Ремонт автомобіля коштує дорого, а його випадкові пошкодження є досить поширеним явищем. При цьому транспортні засоби є вразливими до дії зовнішніх факторів як під час руху, так і під час стоянки, а також можуть бути джерелом небезпеки для сторонніх осіб. 

Автомобільна страховка захистить власників автомобілів фінансово у разі настання непередбачуваних обставин. Вона існує у двох формах:

  • загальнообов’язкове страхування (ОСЦПВ). Передбачає здійснення компенсації збитків постраждалим особам, завданих з вини водія транспортного засобу;
  • добровільне страхування (КАСКО). Дає можливість власникам автомобілів зменшити ризики, що пов’язані з пошкодженням чи втратою транспортного засобу за будь-яких обставин.

Розглянемо відмінності між цими двома видами страхових послуг детальніше.

автострахування

В чому головні особливості загальнообов’язкового страхування

ОСЦПВ – це страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Часто його називають «автоцивілкою». Дійсний договір ОСЦПВ повинен бути у кожного автовласника, а за його відсутність передбачено покарання. Подібна норма існує в законодавстві багатьох країн, що необхідно враховувати під час закордонних подорожей. У разі перетину кордону нашої держави власнику транспортного засобу може знадобитися поліс міжнародного страхування відповідальності – «Зелена карта».

Граничний розмір відшкодування постраждалим особам за загальнообов’язковим страховим договором встановлюється на законодавчому рівні та діє на території всієї країни. Проте автоцивілка у Києві коштуватиме дорожче, ніж аналогічний поліс для жителя невеликого міста. Це пов’язано з тим, що страхові компанії враховують рівень ризику настання несприятливих подій. Статистика свідчить про підвищену кількість автомобільних аварій у густонаселених містах, тому громадянам зі столичною реєстрацією доводиться сплачувати вищий тариф за страхові послуги.

Загальнообов’язкове страхування не покриває витрати, які пов’язані з відновленням автомобіля винуватця дорожньо-транспортної пригоди, незалежно від розміру цих видатків. Отримувачем компенсації може бути лише постраждала сторона. При цьому компенсуються збитки, завдані не лише майну, а також життю та здоров’ю.

автострахування

В чому переваги добровільного страхування транспортних засобів

Договір КАСКО покриває великий перелік збитків, які можуть бути завдані з різних причин. Компенсація ремонту автомобіля передбачена навіть у випадку випадкового пошкодження транспорту під час паркування, падіння на нього сторонніх предметів чи зіткнення у момент ДТП. В останньому випадку на отримання відшкодування може розраховувати не лише постраждала сторона, але й фактичний винуватець. 

КАСКО дозволяє убезпечити власника транспортного засобу не лише при пошкодженні, але й при крадіжці автомобіля. У такому випадку може бути компенсована його повна ринкова вартість.

Наявність укладеного договору КАСКО не позбавляє власника транспортного засобу обов’язку купувати поліс ОСЦПВ. Ці два типи страхування існують окремо та є незалежними один від одного. При цьому рішення щодо укладання договору КАСКО цілком залежить від бажання власника. Вартість цього типу страхування залежатиме від ринкової ціни автомобіля, а також переліку страхових випадків, при настанні яких передбачена сплата відшкодування.